Fredag 31:a

Tog metron till Sacre Coeur idag. Häftig utsikt! Satt däruppe och läste ett tag, med alla andra turisterna. Gick inte in idag, lång kö. Sen gick jag till Moulin Rouge vilket inte alls var så långt därifrån. Vore kul att se en av showerna nån gång. Om man har råd..
Efter det vandrade jag mest bara runt dom små gatorna i området, tittade i lite affärer. Köpte ost i ett fromagerie :D ingen aning om vad det är för nått, men frågade vilken han rekomenderade runt 5 euro.. den är säkert god!
Köpte en färsk crepe au chocolat (choklad pankaka) i Trocadero (stället med utsikt på Eiffel Tornet) på vägen hem. Slutade med att jag hade choklad i hela ansiktet, längs armarna och såg ut som choklad monstret.
Har även köpt baguette och frukt, så det får bli min middag ikväll. Nu blire Game of Thrones kväll!!



Sacre Coeur


Utsikten därifrån.  View from Sacre Coeur




Innan chokladen började rinna...




Torsdag 30:e

Blev inge marknad idag, tåg metron och käkade lunch i Marais området istället (rätt så nära Notre Dame). Mysigare små gator där och inte lika svindyra affärer. Såg lite vintage affärer också. Pappan jobbar däromkring, så han visade runt mig lite och visade mig var svenska institutet låg. Ifall jag skulle få extrem hemlängtan nån gång... Sen visade han en bra inredningsaffär där jag köpte lite saker till min studio! Så nu har jag pimpat min soffa och köpt ljus. Skulle ut och springa när jag kom hem, men råkade däcka istället (nya soffans inverkan..).
På lördag kommer tjejerna hem från deras mormor i Nice, så då blir det slut på lugnet! Haha nejdå.. Fast ska passa på att njuta av min sista "barn-lösa" dag imorn ;)
Nu ska jag göra ett prov för min språk skola (så att dom kan se vilken nivå jag ligger på). Går att göra online, men måste sitta i minst en timme står det...bläh..

Före: Lite små skabbig..



Efter: OMG


Onsdag 29:e

Vandrade runt lite i Jardin des Tuileries imorse, innan jag skulle träffa pappan vid Free affären och fixa franskt SIM kort och internet till min studio (båda kommer om några dagar).
Efter det tog jag metron till Triumph bågen och träffade en au-pair som heter Maria som jag lärde känna via aupairforum.se (riktigt bra sida för blivande au-pairer, mycket bra tips, bloggar, och så kan man lära känna andra au-pairer via forumet. Rekomenderas starkt!). Det var så skönt att få prata svenska igen och slippa vandra runt ensam! Vi gick till ett mysigt litet café på en mindre gata längs Champs Elysees. Inte så dyrt heller. Jag åt en sorts grillad macka med lax på.
Sedan gick vi mot Eiffel Tornet, längs designergatan igen, och gick in på Louis Vuitton! Så snygga väskor! Och skorna..!! Fast man vela gråta på priserna. En (liten) planbok gick på runt 5000spänn. Kul. Dom var jättetrevliga där iaf, trots att vi såg ut som lodisar jämfört med alla andra därinne.
Sen när jag skulle ta metron hem  stod det en gubbe i kostym som pissade mot en vägg! Så nu vet jag att jag aldrig ska luta mig mot väggarna nere i tunnelbanan. Ew.
Är ensam i lägenheten så har precis lagat mat åt migsjälv! Blev pasta i tomat sås med blåmögelost :)
Imorn ska jag se om jag orkar kliva upp tidigt och gå på en av marknaderna...


Läääängst bort ser man Triumph bågen, efter hela Champ Elysees (från Jardin des Tuileries)

Maria, la Seine, och Eiffel tornet!

Paris karta!

 

Tisdag 28:e

Idag har jag fixat in mig på en språk skola. Skönt att ha det gjort. Fick tipset av företaget jag åker med ( STS au-pair),  och tydligen känner familjen en annan au-pair till deras vänner som har gått där och var jättenöjd med den.  Skolan heter France Langue. Den ligger rätt så nära till där jag bor vilket är skönt, och så var den lite billigare. Skrev upp mig för två terminer så det blir ända till mars, sen får jag se om jag tar en tredje termin eller om jag hittar på nått annat..
Skolan ligger nära Champs Elysees, så besämmde mig för att gå ner längs hela gatan och kolla lite affärer. Blev ingen shopping dock, det är mest dyra affärer där verkar det som. Sedan skulle jag gå hem och hamnade på designergatan, Avenue Montaigne . Det fanns hur många märkeskläds-butiker som helst! Måste gå in i dom nån gång.
Jag gick hem längs la Seine (floden) och nära hemma köpte jag en pain tradition (godaste baguetten enligt familjen), choklad croissanter (jaa jag kommer att bli fet), fikon, körsbär och blåmögel ost. Fast inte från fromageriet :( fruktgubben sa att ostgubben var på semester...tycker inte att han borde få gå på semester...jag vill ha ost..









Måndag 27:e

Soligt och fint idag, så besämmde mig för att ta en långpromenad i Bois de Boulogne, en stor skog/ park i västra utkanten av Paris, ungefär 15min från där jag bor. Gick runt en stor sjö där man kan åka båt, och sen gick jag till en mindre park (också i Bois de Boulogne) som hette Shakespear trädgården. Det var jättelugnt och mysigt där och jag var trött i benen så jag hittade en härlig bänk i skuggan, satte mig på den och skulle läsa en bok..tills en snubbe (30års åldern) kom och satte sig brevid mig (trots att det fanns flera andra bänkar) och inte kunde sluta prata. Han verkade inte fatta att jag vela vara ifred heller när jag bara svarade "ja" "nej" "vet inte" så jag fick gå därifrån.. :(
Sen skulle jag vara lite äventyrlig och gå en annan väg hem genom stan, fast då gick jag ju vilse (gatorna är väldigt lika..). Fast hittade tillslut. Efter att jag hade kollat lite i affärerna i gallerian Passy.
Senare mot kvällen träffade jag pappan (som kom hem från jobbet) för att handla mat. Han skulle visa ställena där dom brukar gå och handla. Ska finnas en fromagerie (ostaffär) i närheten också sa han..mmm... Sen gick vi hem och så lagade han kräftor i nån god sås och foie gras! Visste inte vad foie gras var först (lever i mjöl som man steker..typ), fast det var helt okej. Väldigt annorlunda.
Jag fick reda på att jag har ett kylskåp i min studio också!! Den va gömd under diskbänken.. Så nu är jag överlycklig!! :D Det ända som fattas nu är internet. Och en liten resa till Ikea.


Sjön i Bois de Boulogne


Hehe


Shakespear trädgården

Söndag 26:e

Imorgon tog jag sovmorgon till kl 10. Ingen som väckte mig med "mamitaaaaaaaa!!" ;P
Sen var jag tvungen att gå ner till familjelägenheten för att hämta en handduk så att jag kunde duscha (har inte hunnit fått allt till studion än). Lite awkward eftersom två vänner till familjen var där, en sov och den andra var i duschen så jag var tvungen att vänta på honom. Tror att han blev lite förvånad när jag satt där ute och väntade på honom, hehe...
Sen gick jag på upptäcktsfärd i Paris! Först gick jag till Eiffel Tornet, måste ha tagit runt 15-20min att gå dit. Jag gick runt hela,  men jag får åka upp i den nån annan gång. Köarna var inte direkt korta idag (fast det kanske dom aldrig är).
Sedan köpte jag en dricka och en liten toast och åt lunch i parken med utsikt på tornet, och gick vidare till Triumph Bågen.  Riktigt mäktigt. Fattade inte hur man skulle komma över till mitten av rondellen där bågen är först så gick runt som en idiot och letade ett övergångsställe, tills jag såg att man var tvungen att gå UNDER trafiken i en liten tunnel. Ahaaaaa... Fast då var det kö att komma dit också, såklart.
På vägen hem letade jag nånstans att köpa croissanter. Jag måste ha sätt rätt vilsen ut (kanske för att jag stod och stirrade på en karta..) för en snubbe kom fram och frågade om jag behövde hjälp, så gav han mig direktioner till närmaste boulangeriet (allt på franska så klart :D). Närmaste låg i La Muette, så köpte jag två choklad croissanter, cola och gick hem. Folk är väldigt schyssta och hjälpsamma här har jag märkt!
Sen blev det Desperate Housewives och chokladcroissanter i studion!!


Jaa jag frågade en till tant att fota mig...


Triumph Bågen


ChampsÉlysées

Lördag 25:e

Äntligen framme! Vääääldigt lång tågresa...2 timmar till Bordeaux, väntade i 45 minuter, sen 4 timmar till Paris där jag fick sitta på en sån där jobbig stol som man kan vika in och är jätteobekväm, för att jag inte hade nå plats nummer. Fast jag var inte den ända som fick sitta så iaf, fullpackat tåg.
Jag lyckades ta rätt tåg på tunnelbanan också! stolt :D
Nu sitter jag ensam i familjens lägenhet. Lyckades släpa upp min 22kg-tunga väska från familjelägenheten till min studio. Det var jobbigt. Och så märkte jag att min studio ligger i värsta spökkorridoren...allra längs upp i byggnaden...där hembiträden brukade bo (byggnaden är från 1920 talet tror jag dom sa)...och man hör ingen, bara vinden som susar genom korridorerna... Kommer att skita på mig om jag träffar nån där uppe eller om nån knackar på min dörr.





...Fast utsikten från mitt sovrummsfönster kanske är värd det.

Fredag 24:e

Jag lyckades få upp Tess ur sängen imorse utan skrik!!! Och hon vet vad jag heter! :D är sååå nöjd, ett tag där kändes det helt hopplöst!
Lekte länge med ungarna i poolen imorse, sen åkte jag, farmorn, Tess, Josephine och ena kusinen till grannstaden Bayonne. Rätt så mysigt, fast hur mycket trafik som helst på eftermiddagen! Vi lyckades hitta en fickparkering, så farmorn sprang ut för att köpa lite saker medan jag var kvar i bilen med tjejerna(som sov), och så kom det en snubbe som skulle parkera framför oss. Han hade ingen bil framför sig, men lyckades ändå backa rätt in i våran bil (fast sakta så det blev inga skador), och just då kom farmorn så jag berättade för henne vad som hade hänt, hon gick och snackade med honom, och han försökte neka det den jäveln! Men tillslut fattade han att flera andra också hade sätt det och sa förlåt. Sen va det inge mer med det. Farmorn körde på hans bil lite bara när vi skulle ut därifrån. Hehe.
Sen åkte vi till stranden mellan Bayonne och Biarritz där tjejerna lekte i en park med farmorn medan jag tog en liten promenad längs stranden. Och frågade en random tant att fota mig på dålig franska ("du göra foto mig?" ungefär). Sen blev det mata ankor i en liten park nära hemmet.
Nu på kvällen fick jag lägga barnen ensam igen, men allt gick lugnt och fint. Lillen skrek bara i nån minut efter jag lagt henne, men sen måste hon ha däckat.
Imorn tar jag tåget till Paris kl 14, och har ett tågbyte i Bordeaux...ser inte riktigt fram emot bytet, men aja, längtar till Pariiis!


Tess i dansshowen jag fick igår


Josephine efter morgondoppet i poolen


Bayonne




Tess fick lite panik när ankan gick började jaga henne

Torsdag 23:e

Bättre start på dagen. Gick ut ur rummet och den första jag mötte var Josephine som utbrast "BONJOOOUUUR!" och gav mig världens största kram :)
Simmlektionen som vanligt på morgonen, men sen skulle farföräldrarna bort i några timmar så dom ringde in en till tjej som har varit au-pair hos dom förrut, Marie. Jättetrevlig. Hon är fransk och kunde inte så bra engelska så jag hann öva en del franska med henne! Hon sa att hon också hade haft samma problem med Tess i början, fast det hade gått över efter någon vecka. Tess var helt kär i henne nu iaf.
Sen kom det två små killar till (vänner till familjen), dom måste ha varit runt 4 och 9 år, och en till tjej som skulle hjälpa ta hand om dom. Så vi blev ett helt dagis här ett tag! Tess, Josephine, dom två kusinerna, dom två killarna, Marie, den andra tjejen och jag. Men det gick bra! (trots att Marie helt klart var favoriten) Vi badade i poolen, gick till parken, fick en dansuppvisning ("un spectacle!") av Tess, Josephine och hennes 8-åriga kusin i princess klänningar...
Ikväll har farmorn suttit och skrivit ut en massa kartor åt mig så att jag ska klara mig i Paris :) Fick en lista på alla bra museum, en karta på tunnelbanan, museum som är gratis, info om tåg till Verailles (där sista kungafamiljen bodde), och råd om områden jag inte borde gå till ensam. Tydligen bor hela släkten i 16:e distriktet i Paris också, som jag ska bo i.
La Piscine:



Vardagsrummet (2:a våningen)

Onsdag 22:a

Inte så bra start på dagen. Vaknade nån gång under natten med att lillen grät. Hon somnade snabbt om, men inte jag.. Och på morgonen fick jag INTE plocka upp henne ur sängen, hon skulle ha FARMOR ("mamita"). Så låg hon och skrek efter henne och jag som inte alls är van fick lite panik.. Blev orolig om det kommer att bli bättre men farmorn sa att hon är så mot alla nya, och det blir bättre när hon förstår att jag blir kvar ett bra tag. Så måste jag vara strängare.. :S Hon va på dåligt humör hela morgonen iaf (jag fick inte alls röra henne), men sen efter hon sovit middag blev det bättre. Vi lekte ett tag i trädgården med hennes "bébé" och vagnen,  och fick även bada henne! Så lekte vi monster i badet. Det tyckte hon va jättekul.
Lekte med stora tjejen i poolen en hel del idag också. Sen på kvällen låg hon me huvet i mitt knä och vela att jag skulle ta på hennes rygg :) Så älskar hon The Cat in the Hat (en bok) och vela att jag skulle läsa den för henne. Jag läser nog lika bra som en 8-åring på franska men det verkade funka ändå. Och så kan hon typ hela utantill.
Har även hunnit med att åka en sväng runt Biarritz med Tess, farmorn och gammelfarmor, många turister fast riktigt fint! Det är så häftigt att man kan se över till Spanien. Farmorn har sagt att jag får ta bilen på kvällen när barnen har lagt sig och köra runt, fast dom kör lite galet här så vi får se..
Här är utsikten från deras balkong (man ser havet längst bort):



Karta



Här ligger Biarritz!!

Tisdag 21:a

Nu är jag framme i Biarritz! Ska bo här hela första veckan innan det "riktiga" jobbet börjar, som en liten semester för att lära känna ungarna. Sen får jag en "fri-vecka" i Paris när ungarna är i Nice med mormorn.
I söndags tog jag flyget till Paris där föräldrarna hämtade mig från flygplatsen. Vi åkte till familjens lägenhet (som ligger två våningar under min) där jag fick sova i tjejernas rum, och måndag morgon gick pappan till tågstationen med mig där jag tog 5-timmars tåget till Biarritz.
Just nu bor jag i farmor och farfarns lyx hus (dom har en HISS..!) med dom, gammelfarmorn, tjejerna och deras två kusiner på 8 och 9 år. Jag delar rum med lilltjejen Tess, och har eget badrum så dett känns riktigt skönt! :)
Barnen (fast inte Tess) får privat simmlektioner i poolen varje morgon, och idag var vi till en park som ligger precis vid havet. Annars har vi inte hunnit med så mycket än.
Franskan går väl sådär, men ungarna pratar på med mig trots att jag inte fattar allt (och säkert svarar fel på en hel del saker..) så man lär sig en hel del ändå! Lill-tjejen är inte så förtjust i mig än, men dom sa att det tar ett tag för henne att vänja sig. Annars är hon jättesöt och säger saker som "titi-phone" istället för "telephone" ^^
Men nu får jag äntligen gå och lägga mig, woohoo :D


Utsikten från familjens vardagsrum (Eiffeltornet..)




Croissanter för en 5 timmars tågresa!

..

 
RSS 2.0